lauantai 8. tammikuuta 2011

Vanhat nuket ja lelut

Löytöaitassa on kaikenlaista wanhaa ja kaunista tavaraa, mutta myös nukkeja jonkin verran. Itse keräilen nukkeja, etenkin Martta- nuket kiinnostavat. Etsinkin tietoa niistä joka paikasta.
Pienenä minulla oli n. 15 nukkea, ja ikävä kyllä joka ainut on hävinnyt taivaantuuliin y-hyy-y-hyy! :(
Blogia rupesin pitämään sen takia, että muistuttaisin, että kuinka tärkeää olisi säilyttää lasten vanhat lelut. Jos joltakin on hävinnyt nuket niinkuin minulta, niitä voi etsiä wanhojen tavaroiden liikkeistä ja kirppareilta. Voi sitä riemua, jos oikea nukke joskus löytyy!
Jos tästä kirjoittelustani yksikin innostuisi säilömään lastensa lelut, niin olisin jo tyytyväinen .
Tässä kuvaamani nuket kuuluvat omaan kokoelmaani ja eivät ole myytävänä!
Tässä on nyt yksi -30-luvun Martta- nukeistani.  Se  on Bebe 3, ja ehdottomasti yksi suosikeistani. Tällä nukella on mohairperuukin alla myös maalatut hiukset. Vartalo ja jalat on ommeltu kankaasta ja täytetty sahajauhoilla. Pää ja  kädet on tehty massasta. Tällä nukella on myös silmämekanismi (auki-kiinni). Bebe- nukeilla oli paksut rajaukset silmien ympärillä. Alkuperäisiä vaatteita ei tällä nukellani ole. .
On se niin erilaista ottaa tälläinen käsintehty vanha nukke syliin. ... ja vielä kun siitä löytyy sitä ajan patinaa ja pieniä puutteita, niin nukke tulee vain paremmaksi. Älä siis liikaa korjaile tai tuunaa vanhaa nukkea! Anna vuodet vapaasti näkyä nukeissa ja yleensä muissakin leluissa.

Toinen omista keräilynukeistani on myös Martta- nukkeja.  Poikanukke -40-luvulta, nimeltään Matti. Joskus olen nähnyt kuvia, että Mattikin oli puettu tytöksi. Matillakin on massapää ja - kädet, muuten vartalo ja jalat on tehty kankaasta ja täytetty sahajauhoilla napakasti. Tällä nukella on maalatut silmät ja hiukset. Nuken selässä on leimat III A. Vaatteet neuloi tälle poikanukelle oma äitini. Hälläkin tuli varmaan neuloessa mieleen oma rakas nukkensa, joka jäi rajan taakse odottamaan, kun evakkoon tuli lähtö.

Turun Martta-nukketeollisuushan aloitti toimintansa jo vuonna1908 ja sitä kesti liki 70 vuotta, siis -60- luvun lopulle.

Martta- nuket tehtiin yleensä kodeissa annettujen ohjeiden mukaan ja näin naisetkin saivat hieman ansioita .( Suomalainen nukkekirja)

Minulla on se periaate keräilyssäni, että jos nukke miellyttää ja siinä on sitä jotain. Tai sitten jos löytäisin niitä nukkeja, joita minulla lapsena oli, niin ne kyllä ottaisin talteen. Nukkeja ja nuken päitä minulla on joitakin kymmeniä ja eivät kaikki ole Martta-nukkeja.

Tässäpä vähän alkua nukeista ja lisää tulee, jos ja kun aikaa liikenee.  OIKEIN VALOISAA JA ONNELLISTA VUOTTA 2011 kaikille kävijöille ja asiakkaillemme!

2 kommenttia:

  1. Hieno blogi sinulla.

    VastaaPoista
  2. aivan ihania nukkeja itsekkin olen keräillyt nukkeja pari vuotta taitaa niitä olla 40kpl olen niitä ostellut kirpputoreilta taitaa siellä olla muutama 100 vuotias molla

    VastaaPoista